Trump åtal: Här är vad som händer härnäst för fallet i Georgien (2024)

John Eastman kallar åtalet i Georgien för en "laglig klusterbomb"

John Eastman, Donald Trumps tidigare advokat, talar med media efter att ha lämnat Kaliforniens State Bar Court i Los Angeles, Kalifornien, USA, tisdagen den 20 juni 2023.

Eric Thayer | Bloomberg | Getty bilder

John Eastman, den pro-Trump-advokaten och en medåtalagd i brottmålet i Georgia, hävdade att åtalet riktar sig mot "verksamhet som är politisk, men inte kriminell."

Eastmans advokat, Harvey Silverglate, släppte ett uttalande där han sa att åtalet "går hand i handske med de senaste försöken att kriminalisera lagligt politiskt tal och juridisk rådgivning" i strid med flera konstitutionella rättigheter.

"Advokater överallt borde vara sömnlösa över detta senaste stunt för att kriminalisera deras förespråkande", heter det i uttalandet. "Det här är en juridisk klusterbomb som lämnar oexploderade förordningar för advokater att navigera i evighet."

"Dr. Eastman kommer att utmana detta åtal i alla forum som är tillgängliga för honom", tillade uttalandet.

Eastman står inför nio fall i åtalet. Eastman, som är en nyckelspelare i Trumps ansträngningar att vända sin valförlust 2020, är ​​kanske mest känd för att ha skrivit enPMföreslår den juridiska teorin att dåvarande vicepresident Mike Pence hade befogenhet att förkasta valröst medan han presiderade över kongressen den 6 januari 2021.

Kevin Breuninger

Tidig utgivning av provet från Trump var ett "olycka", säger domstolen i Georgia

En tjänsteman för Fulton County Court postade felaktigt ett tidigt "testprov" av ett docket-ark somverkade visa avgiftersom lämnats in mot tidigare president Donald Trump timmar innan en storjury röstade om ett åtal, förklarade kontoristen på tisdagen.

"Olyckandet" på måndagen orsakade förvirring som snabbt greps av Trump och hans allierade, som hävdade att felet visade på fel från åklagarens sida.

Reuters rapporterade först på måndag eftermiddag att en dockningsrapport hade lagts ut på, och sedan raderats från, Fulton County Courts webbplats. Fulton County-tjänstemannen svarade genom att kalla dokumentet "fiktivt", vilket ledde till frågor om hur det överhuvudtaget hade hamnat på domstolens hemsida.

I tisdagens uttalande sa kontoristen att Reuters hade skaffat och delat ett "exempel på arbetsdokument" relaterat till Trump.

Dokumentet dök kort upp offentligt efter att Fulton County Clerk of Superior och Magistrate Courts Ché Alexander försökte "testa systemet och genomföra en rättegång" i hopp om att undvika problem som uppstår "med att gå in i ett potentiellt stort åtal", sa kontoret.

"Tyvärr ledde provet på arbetsdokumentet till att det som verkade vara ett åtal, men som i själva verket bara var ett fiktivt protokoll", stod det i uttalandet.

Alexander tog omedelbart bort dokumentet "när han fick reda på olyckan", sa hennes kontor.

"Kontoret förstår den förvirring som detta ärende orsakade och känsligheten i alla domstolsansökningar. Vi är fortfarande fast beslu*tna att arbeta med en extrem nivå av effektivitet, noggrannhet och transparens", heter det i uttalandet.

Kevin Breuninger

Trump riskerar 20 år för utpressning i Georgien

Den tidigare amerikanska presidenten och den republikanske presidentkandidaten Donald Trump tittar på när han talar under ett kampanjmöte i Erie, Pennsylvania, USA, den 29 juli 2023.

Lindsay Dedario | Reuters

Donald Trump kan riskera upp till 20 års fängelse för en anklagelse om utpressning kopplat till hans försök att störta Joe Bidens seger 2020 i Georgien.

Trump står inför sammanlagt 13 anklagelser i Georgia-fallet, som inkluderar att göra falska uttalanden, förfalskning och begära ett offentligt erbjudande om att bryta mot deras ed.

Det här är de maximala straffen som Trump kan få för varje fall av sina påstådda brott i Georgien:

  • 1 fall av brott mot Georgiens lag om racketerpåverkade och korrupta organisationer – 20 år
  • 3 åtalspunkter för att ha uppmanat en offentlig tjänsteman att bryta sin ed — 3 år
  • 1 fall av konspiration för att utge sig för att vara en offentlig tjänsteman - 2,5 år
  • 2 fall av konspiration för att begå förfalskning i första graden - 7,5 år
  • 2 fall av konspiration för att begå falska uttalanden och skrifter — 2,5 år
  • 1 fall av konspiration för att begå inlämnande av falska dokument - 5 år
  • 1 fall av ingivande av falska handlingar —10 år
  • 2 punkter för falska uppgifter och skrifter — 5 år

Trump riskerar också att bli åtalad i tre andra åtal. Bland de allvarligaste anklagelserna i fallen för federala val och hemligstämplade dokument 2020, står den tidigare presidenten inför högst 20 år för att ha hindrat ett officiellt förfarande och 20 år för varje obstruktion. Han riskerar högst fyra år i delstatsfallet New York för varje anklagelse om förfalskning av affärsregister.

Sammantaget står Trump nu inför 91 anklagelser för grovt brott i de fyra brottmålen.

--Spencer Kimball

Trumps juridiska problem skymtar över hans kampanjschema

Den republikanske presidentkandidaten och tidigare USA:s president Donald Trump talar när han kampanjar på Iowa State Fair i Des Moines, Iowa, USA den 12 augusti 2023.

Scott Morgan | Reuters

Med fyra aktiva brottmål nu på hans tallrik – för att inte tala om flera pågående civilmål i New York – kommer Donald Trumps juridiska problem att dominera hans schema under de kommande veckorna.

Om 10 dagar ska Trump och hans medåtalade överlämna sig till myndigheterna i Georgien på grund av det senaste åtalet mot honom.

Warranter har utfärdats för deras gripande, sade Fulton County District Attorney Fani Willis på måndagskvällen. Hon tillade att hon vill att fallet ska tas upp till rättegång inom de närmaste sex månaderna.

Fyra dagar före sin deadline att kapitulera i Georgia sa Trump att han planerar att leda en presskonferens på sin golfklubb i New Jersey för att avslöja en "rapport" som innehåller anklagelser om valfusk. Han har upprepade gånger gjort falska påståenden om att valet 2020 stals från honom.

Samtidigt, i den särskilda advokaten Jack Smiths valinblandningsfall i Washington, D.C., federal domstol, kommer Trumps advokater och åklagare att infinna sig den 28 augusti för en utfrågning om hur sekretessbelagd information kommer att hanteras i fallet. Det är tre dagar efter tidsfristen för överlämnande i Georgien.

Kraven i hans brottmål kan kollidera med hans presidentkampanj: Trump har ännu inte sagt om han planerar att delta i den första republikanska primärdebatten som hålls den 23 augusti i Milwaukee. Om han hoppar över evenemanget, som han har signalerat att han planerar att göra, kan Trump motprogrammera det genom att hålla ett konkurrerande evenemang, som han har gjort under tidigare valcykler.

Kevin Breuninger

Chesebro-advokaten säger att anklagelserna är ogrundade

Advokaten som representerar Kenneth Chesebro, en advokat som rådgav Donald Trump, sa att anklagelserna mot hans klient är "ogrundade".

Chesebro anklagas för att ha hjälpt Trump att sätta ihop en lista med falska väljare för att störta Joe Bidens seger i Georgien.

"Var och en av de påstådda "öppna handlingarna" som tillskrivs herr Chesebro hänför sig till hans arbete som advokat, säger Chesebros advokat Scott Grubman.

"Herr Chesebro trampade inte en enda gång i delstaten Georgia på uppdrag av kampanjen, och var inte insatt i den privata kommunikationen från andra individer som citeras i åtalet", sa Grubman. "Herr Chesebro står redo att försvara sig mot dessa ogrundade anklagelser."

Chesebro åtalas för sju punkter:

  • Utpressning
  • Konspiration för att utge sig för att vara en offentlig tjänsteman
  • Två fall av konspirering för att begå förfalskning i första graden
  • Två fall av konspirering för att begå falska uttalanden och skrifter
  • Konspiration för att begå arkivering av falska dokument

-- Spencer Kimball

Guvernör Brian Kemp: "Valet 2020 i Georgien stals inte"

USA:s president Donald Trump hälsas av Georgias guvernör Brian Kemp när han anländer till Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport i Atlanta, Georgia, USA, den 15 juli 2020.

Jonathan Ernst | Reuters

Georgias republikanske guvernör Brian Kemp tog sikte på tidigare president Donald Trumps påstående om att det förekom valfusk i Peach-staten 2020.

Efter att Trump skrev på sociala medier att han skulle släppa en rapport som bevisar att det förekom bedrägerier i Georgien, svarade Kemp i sitt eget inlägg.

"Valet 2020 i Georgien stals inte", skrev Kemp. "I nästan tre år nu har alla med bevis på bedrägeri misslyckats med att träda fram - under ed - och bevisa något i en domstol. Våra val i Georgien är säkra, tillgängliga och rättvisa och kommer att fortsätta att vara så länge som jag är guvernör."

Guvernörens svar kommer efter att Trump åtalats i Georgien för att ha försökt störta delstatens valresultat 2020. Kempvittnadeinför Fulton Countys stora jury förra året, men först efter att först ha försökt utmana en stämningsansökan för hans vittnesmål.

- Brian Schwartz

Raffensperger: Antingen har du rättsstatsprincipen – eller så har du inte

Georgias utrikesminister Brad Raffensperger talar vid en presskonferens på Georgia State Capitol den 11 november 2022 i Atlanta, Georgia.

Elijah Nouvelage | Getty bilder

Georgiens valtjänsteman som vägrade hjälpa Donald Trump sa som svar på den tidigare presidentens åtal att rättsstaten är den mest grundläggande principen för demokrati.

"De mest grundläggande principerna för en stark demokrati är ansvarsskyldighet och respekt för konstitutionen och rättsstatsprincipen. Antingen har du det, eller så har du det inte", sa Georgias utrikesminister Brad Raffensperger i ett uttalande.

Trump pressade Raffensperger i ett telefonsamtal i januari 2021 att "finna" honom tillräckligt många röster för att störta presidentenJoe Bidens seger i Georgien.

"Jag vill bara hitta 11 780 röster, vilket är en fler än vad vi har", sa Trump under det nu ökända samtalet.

Raffensperger, en republikan, stod emot Trumps påtryckningar och stod fast vid hans novembercertifiering av Bidens seger.

"Tja, herr president, utmaningen som du har är de uppgifter du har är fel," sa Raffensperger.

Spencer Kimball

Åtalet i Georgien namnger Trump 100 gånger på 98 sidor. Läs hela dokumentet.

John Eastman, Jeffrey Clark, Sidney Powell och Rudy Giuliani talar i en kombination av filfotografier tagna 2020 och 2021.

Personal | Reuters

Åtalet från en stor jury i Atlanta mot Donald Trump och 18 andra åtalade nämner den tidigare presidenten vid namn 100 gånger, mer än en gång per sida.

Rudy Giuliani, Trumps tidigare advokat och New York Citys borgmästare, nämns 56 olika gånger i dokumentet på 98 sidor. John Eastman och Sidney Powell, båda Trump-allierade advokater, blir utropade 31 gånger respektive 28 gånger.

Mark Meadows, Trumps Vita husets stabschef, nämns 14 gånger. Detta är anmärkningsvärt eftersom ett federalt åtal baserat på många av samma händelser och fakta, men där Meadows inte åtalades, knappt nämner honom alls.

Den tidigare tjänstemannen vid justitiedepartementet, Jeffrey Clark, nämns nio gånger, och Jenna Ellis, en advokat som arbetade med Giuliani, nämns 20 gånger.

Läs hela åtalet nedan:

Ladda ner åtalet här.

Spencer Kimball

Den åtalade Trump-advokaten Jenna Ellis kritiserar Willis och åberopar Gud

Ett foto från den 19 november 2020 visar advokat Jenna Ellis tala under en presskonferens vid den republikanska nationella kommitténs högkvarter i Washington, DC.

Mandel Ngan | Afp | Getty bilder

Jenna Ellis, en av de 19 personer som nämns i åtalet i Georgia, svarade på sina anklagelser om brott genom att anklaga demokraterna och distriktsåklagaren Fani Willis för att "kriminalisera advokatverksamheten".

"Jag är fast beslu*ten att lita på Herren och jag kommer helt enkelt att fortsätta att hedra, prisa och tjäna honom", twittrade Ellis på tisdagsmorgonen. "Jag uppskattar djupt alla mina vänner som har nått ut och erbjudit uppmuntran och stöd."

Ellis tweet inkluderade en skärmdump av kursiv text, som löd "Även så är det bra med min själ."

Ellis är en advokat som ingick i en grupp med Rudy Giuliani och Sidney Powell som arbetade för att utmana valresultatet. Hon beskrev den gruppen som en "elitstrejkstyrka" på en bisarr presskonferens i november 2020 som var fylld av falska påståenden om valfusk.

Hon är anklagad i Willis åtal för ett fall av brott mot Georgiens RICO-lag och ett fall av värvning av brott mot ed av en offentlig tjänsteman. Hon anklagas för att arbeta för att få pro-Trump-elektorer utsedda i nyckelstater inklusive Pennsylvania, Arizona och Michigan.

Kevin Breuninger

Att välta sin förlust i Georgien skulle fortfarande inte ha gett Trump presidentposten

USA:s tidigare president Donald Trump pekar på folkmassan när han deltar i omgång 3 av LIV Golf-Bedminster 2023 på Trump National i Bedminster, New Jersey den 13 augusti 2023.

Timothy A. Clary | AFP | Getty bilder

Medan Trumps senaste anklagelser kommer från Georgien, är en sak som åtalet klargör tydligt att den tidigare presidentens komplott för att vända sin förlust 2020 inte var begränsad till Peach State.

Trump har tidigare anklagats av specialjurist Jack Smith för konspiration för att lura USA genom att organisera bedrägliga väljare i Arizona, Michigan, Nevada, New Mexico, Pennsylvania och Wisconsin förutom Georgia.

Biden vann presidentposten med en säker marginal på 306 elektorsröster till Trumps 232. Hade Trump lyckats omkullkasta resultaten i Georgien, skulle han fortfarande ha fått 22 elektorsröster mindre än de 270 som behövs för att ta Vita huset.

Trump skulle ha varit tvungen att kullkasta resultaten i minst två andra stater utöver Georgien för att klara av sin komplott.

-- Spencer Kimball

Trump ber om donationer för sin kampanj 2024 och advokatkostnader efter åtalet i Georgien

Den tidigare USA:s president och republikanske kandidaten Donald Trump håller ett huvudtal vid en republikansk insamlingsmiddag i Columbia, South Carolina, USA den 5 augusti 2023.

Sam Wolfe | Reuters

Tidigare president Donald Trump använde sitt åtal i Georgien för att ha försökt störta valet 2020 som en startpunkt för att samla in pengar till sin kampanj 2024.

I ett insamlingsmejl över natten sprängde Trump åtalet och beklagade hur "Vår en gång fria republik där medborgare ansågs oskyldiga tills motsatsen bevisats är borta."

Insamlingsmejlet innehåller en länk till en donationssida som säger att bidragen kommer att gå till Trump Save America Joint Fundraising Committee. Medan 90 % av ett bidrag går till Trump 2024-kampanjen för president, kommer 10 % att gå till Save America, en Trump PAC som hjälper den tidigare presidenten att betala för hans advokatkostnader.

Save America spenderade över 20 miljoner dollar på advokatkostnader under första halvåret och kom in i juli med drygt 3 miljoner dollar i kontanter.

Det är oklart hur Trump kommer att finansiera sitt rättsliga försvar framöver.

- Brian Schwartz

Trump kommer att avslöja en "rapport" om valet i Georgien på en presskonferens nästa vecka

Den tidigare amerikanska presidenten och hoppfulla republikanska presidentvalet 2024 Donald Trump anländer för att tala vid det republikanska partiet i Iowas Lincoln-middag 2023 på Iowa Events Center i Des Moines, Iowa, den 28 juli 2023.

Rachel Mummey | Bloomberg | Getty bilder

Tidigare president Donald Trump kommer att hålla en presskonferens nästa vecka för att avslöja en "rapport" som han säger kommer att innehålla anklagelser om valfusk i Georgien.

Flytten verkar vara ett försök att motverka hans åtal – som anklagar honom för att sprida falska påståenden om omfattande bedrägerier för att främja en konspiration för att störta valet 2020 – genom att fördubbla dessa falska påståenden.

Den tidigare presidentensaom Truth Social att en "Stor, komplex, detaljerad men obestridlig RAPPORT" i ämnet är "nästan komplett."

Han sa att han kommer att presentera resultaten av rapporten måndagen den 21 augusti klockan 11:00 ET från sin golfklubb i Bedminster, New Jersey.

"Baserat på resultaten av denna AVslu*tANDE rapport bör alla anklagelser mot mig och andra läggas ned - Det kommer att ske en fullständig EXONERATION!" hävdade Trump.

Kevin Breuninger

Rudy Giuliani hävdar att Trump var inramad och avfärdar åtalet som "lögnbok"

Rudy Giuliani, tidigare advokat för Donald Trump, talar till mediamedlemmar när han lämnar den federala domstolen i Washington, DC, USA, fredagen den 19 maj 2023.

Eric Lee | Bloomberg | Getty bilder

Rudy Giuliani piskade efter att han och den tidigare presidenten Donald Trump åtalades för utpressning och många andra anklagelser i Georgien för deras försök att störta Joe Bidens seger 2020 i delstaten.

Giuliani hävdade att Trump var inramad och fördömde åtalet som "en kränkning av den amerikanska demokratin" som "gör permanent, oåterkallelig skada på vårt rättssystem."

Den tidigare borgmästaren i New York City och Trumps advokat avfärdade åtalet som en "lögnbok" och rasade mot en icke namngiven "de" som han anklagade för att ha ljugit om "rysk maskopi" och Hunter Bidens bärbara dator.

"De verkliga brottslingarna här är människorna som har fört fram det här fallet både direkt och indirekt", sa Giuliani i ett uttalande till NBC News tidigt på tisdagsmorgonen.

Åtalet hävdar att Trump, Giuliani och 17 andra åtalade utgjorde en kriminell organisation som ägnade sig åt en lång rad olagliga aktiviteter.

Giuliani åtalades för 13 brott:

  • Brott mot Georgia Rico Act
  • Tre fall av att ha uppmanat en offentlig tjänsteman att bryta sin ed
  • Konspiration för att utge sig för att vara en offentlig tjänsteman
  • Tre fall av falska uppgifter och skrifter
  • Två fall av konspiration för att begå falska uttalanden och skrifter
  • Konspiration för att begå arkivering av falska dokument
  • Två fall av konspiration för att begå förfalskning i första graden

-- Spencer Kimball

Vem lämnas utanför åtalet?

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn lämnar ett fordon när han anländer till sin domförhandling vid U.S.A. District Court i Washington, USA, den 18 december 2018.

Jonathan Ernst | Reuters

Med 41 åtal mot 19 personer är Willis åtal på 98 sidor omfattande. Men inte alla personer som är involverade i ansträngningarna att utmana Trumps förlust 2020 debiteras i det senaste debiteringsdokumentet.

Detta väcker frågor om huruvida de påfallande frånvarande karaktärerna gick med på att samarbeta med åklagare, i utbyte mot att själva inte åtalas.

I åtalet nämns till exempel inte Michael Flynn, Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare, somenligt uppgiftföreslog att Trump kunde åberopa krigslagar för att beslagta röstmaskiner.

Inte heller åtalet hänvisar till Lin Wood, pro-Trumptidigare advokatoch konspirationsteoretiker som ledde enmisslyckad rättegångatt störta Bidens vinst i Georgien.

Sen. Lindsey Graham, R-S.C., som varfrågadei Willis valutredning, nämns inte heller i åtalet.

Cleta Mitchell, en advokat som talade om Trumps ökända samtal den 2 januari 2021 och uppmanade georgiska tjänstemän att hitta röster på honom, är också frånvarande.

I åtalet nämns 30 oåtalade medkonspiratorer.

Kevin Breuninger

Georgia-fallet kommer att vara det första där Trump inte betalar för sina medåtalades juridiska råd

Tidigare president Donald Trump talar vid ett "Rädda Amerika"-rally till stöd för Arizona GOP-kandidater den 22 juli 2022 i Prescott Valley, Arizona.

Mario Tama | Getty bilder

Brottmålet i Georgien mot den tidigare presidenten Donald Trump kommer att skilja sig från hans andra fall på ett betydande sätt: Det kommer att bli det första fallet där Trump och hans politiska grupper inte kommer att betala för advokaterna för hans medåtalade.

Till skillnad från fallet med hemligstämplade dokument i Florida, eller ett mål mot Trumps företag på Manhattan, där Trump-kontrollerade enheter betalar advokaternas räkningar, är Trumps politiska aktionskommitté inte i någon position att finansiera det kostsamma försvaret av de 18 andra åtalade i det vidsträckta Georgia åtal mot utpressning.

Trumps PAC Save America brände igenom över 20 miljoner dollar i advokatarvoden bara under första halvåret i år, och betalade för advokater att representera den tidigare presidenten och hans medåtalade i tre andra fall. Den därvänsterPAC med drygt 3 miljoner dollar till hands i slu*tet av juni.

Det faktum att Trump betalar advokaternas räkningar för sina medåtalade i Florida-fallet har väckt frågor om huruvida de verkligen är fria att avge vittnesmål som skulle inkriminera Trump, om det innebär att de förlorar sin juridiska representation.

- Brian Schwartz

Trumps primära utmanare Will Hurd uppmanar GOP att släppa ex-presidentens "bagage"

Rep Will Hurd, R-Texas, talar under en presskonferens om användningen av "queen-of-the-hill"-regeln för DACA-lagstiftning i kammaren onsdagen den 18 april 2018.

Bill Clark | CQ-Roll Call Group | Getty bilder

Den tidigare Texas-representanten Will Hurd, en republikansk presidentkandidat, uppmanade sitt parti att göra sig av med Trump och hitta en ny ledare.

"En annan dag, ytterligare ett åtal och ytterligare ett exempel på hur den tidigare presidentens bagage kommer att ge Joe Biden omval om Trump är den republikanska kandidaten", sa Hurd i ett uttalande från sin kampanj.

"Detta är ytterligare bevis på att Trump visste att han förlorade valet 2020 och var redo att göra allt som krävdes för att hålla fast vid makten. Han kommer att använda det här senaste åtalet som ytterligare ett tillfälle att manipulera amerikaner att betala hans juridiska räkningar", sa Hurd om GOP föregångare.

"Det är dags att vi går bortom att hantera den tidigare presidentens bagage," sa Hurd och hävdade att det republikanska partiet "behöver en ledare som inte är rädd för mobbare som Trump."

"Dessa komplicerade tider kräver sunt förnuftsledarskap - och Amerika förtjänar en ledare som vet att vi är bättre tillsammans snarare än någon som är intresserad av att slita isär oss", sa han.

Hurd, en longshot-kandidat för GOP-nomineringen, sa till NBC News på måndagen att han fortfarande inte har uppfyllt givarkravet för att delta i den första primärdebatten nästa vecka, även om han sa att han är "riktigt nära."

Kevin Breuninger

Trump står nu inför totalt 91 brottspunkter

USA:s förre president Donald Trump tittar på under omgång 3 på LIV Golf-Bedminster 2023 på Trump National i Bedminster, New Jersey den 13 augusti 2023.

Timothy A. Clary | AFP | Getty bilder

Det är ett rekord som sannolikt inte kommer att slås någon gång snart.

Det senaste åtalet mot Trump åtalar honom för 13 brottspunkter, inklusive ett brott mot Georgiens RICO-lag, som har ett straff på mellan fem och 20 års fängelse.

Dessa är ovanpå de 78 brottspunkter som Trump redan står inför i de tre andra aktiva brottmålen, vilket ger hans stora, dystra totala summa till 91 fall.

När det kommer till att samla på sig brottslingar är Trump en pionjär inom sitt område: Ingen annan amerikansk president har någonsin anklagats för brott, än mindre mer än sju dussin av dem på en gång. Och ingen tidigare president har kandiderat för ytterligare en mandatperiod samtidigt som han avvärjt potentiellt hundratals års fängelse.

Kevin Breuninger

Trump svarar på de senaste anklagelserna: "Häxjakten fortsätter!"

Den tidigare amerikanska presidenten och hoppfulla republikanska presidentvalet 2024 Donald Trump anländer för att tala vid det republikanska partiet i Iowas Lincoln-middag 2023 på Iowa Events Center i Des Moines, Iowa, den 28 juli 2023.

Scott Olson | Getty bilder

Trumps första reaktion på sociala medier på hans senaste grupp brottsanklagelser slog an en välbekant ackord, med något av samma språk som han har använt i flera år mot sina utredare.

"Så, häxjakten fortsätter!" sa han i en Truth Socialpostaklockan 01:28 ET.

Med tanke på 13 anklagelser om grovt brott, kritiserade Trump Fani Willis, Atlanta-åklagaren som ledde delstatsundersökningen, som "en utom kontroll och mycket korrupt distriktsåklagare som kampanjade och samlade in pengar på "Jag ska få Trump."

Han tog också ett ögonblick av förvirring från domstolen i måndags – där en protokoll som visar anklagelser mot Trump lämnades in online och raderades sedan snabbt – eftersom han hävdade att fallet "låter riggat för mig!"

Och han hävdade än en gång utan bevis att anklagelserna mot honom är en del av en konspiration för att undergräva hans presidentkampanj.

"Häxjakt!" utbrast han.

Kevin Breuninger

GOP-kandidaterna Hutchinson och Ramaswamy svarar på åtalet

Den republikanska presidentkandidaten och före detta guvernören i Arkansas Asa Hutchinson håller anföranden vid Faith and Freedom Road to Majority-konferensen på Washington Hilton den 23 juni 2023 i Washington, DC.

Drew Angerer | Getty bilder

Tidigare Arkansas Gov.Asa Hutchinsonupprepade sina tidigare kommentarer och sa att Trump har "diskvalificerat sig själv från att någonsin inneha vår nations högsta ämbete igen."

"De orden är mer sanna i dag än någonsin tidigare", sa han i ett uttalande. Den tidigare federala åklagaren sa att han skulle lämna ytterligare kommentarer efter att ha granskat detaljerna i åtalet.

Hutchinson är bland de många kandidater som tävlar tillsammans med Trump om den republikanska presidentnomineringen 2024.

Den republikanska presidentkandidaten Vivek Ramaswamy håller anföranden vid konferensen Faith and Freedom Road to Majority på Washington Hilton den 23 juni 2023 i Washington, DC.

Drew Angerer | Getty bilder

Medkandidaten Vivek Ramaswamy kritiserade åtalet kort efter att det släpptes, men noterade att han ännu inte hade haft en chans att läsa dokumenten. PåNyheter Nation, sade affärsmannen att dessa anklagelser tillsammans med de tre tidigare åtalen uppgår till "politiserade förföljelser genom åtal."

Christine Wang

Trumps advokater kritiserar åtalet

Trumps advokater fördömde åtalet och kallade måndagens händelser "chockerande och absurda". I ett uttalande till NBC News kritiserade Drew Findling, Jennifer Little och Marissa Goldberg aomtvistad anmälanpå en åtalshandling som cirkulerade inför åtalet.

"Vi ser fram emot en detaljerad granskning av detta åtal som utan tvekan är lika felaktigt och grundlagsstridigt som hela den här processen har varit", sa Trumps advokater i uttalandet.

Inför åtalet hade Reuters publicerat ett antal rubriker om att Georgien hade lämnat in åtal mot Trump. Men strax efter sa en taleskvinna för domstolarna i Fulton County till CNBC att rapporteringen var "felaktig" utan att klargöra hur eller varför.

– Christine Wang

McCarthy kritiserar Biden och den "radikala" DA Willis efter åtal

USA:s hustalare Kevin McCarthy, republikan i Kalifornien, talar till pressen, när han träffar Italiens premiärminister Giorgia Meloni, vid US Capitol i Washington, DC, den 27 juli 2023. lyssnar på

Saul Loeb | AFP | Getty bilder

Talaren Kevin McCarthy, R-Calif., skrev i ett inlägg på sociala medier att Biden-administrationen "har beväpnat regeringen" mot Trump inför presidentvalet 2024.

"Rättvisan borde vara blind, men Biden har beväpnat regeringen mot sin ledande politiska motståndare för att blanda sig i valet 2024", skrev McCarthy på X, tidigare känd som Twitter.

"Nu följer en radikal DA i Georgien Bidens ledning genom att attackera president Trump och använda den för att samla in sin politiska karriär. Amerikaner genomskådar denna desperata bluff", sa han och hänvisade till Fulton Countys distriktsåklagare Fani Willis.

—Amanda Macias

Toppdemokrater i kongressen: Trump pressade "Big Lie för att stjäla ett val"

Senatens majoritetsledare Charles Schumer, D-N.Y., håller en presskonferens efter senatens luncher i U.S. Capitolium onsdagen den 21 juni 2023.

Tom Williams | CQ-Roll Call, Inc. | Getty bilder

De två högsta demokraterna i kongressen sprängde Trump efter det nya åtalet, som de sa understryker det faktum att ingen amerikan, inte ens en president, "står över lagen".

Senatens majoritetsledare Charles Schumer och husets minoritetsledare Hakeem Jeffries sa i ett uttalande,"Det fjärde åtalet mot Donald Trump, precis som de tre som kom före den, skildrar ett upprepat mönster av brottslig verksamhet av den tidigare presidenten."

"Det här senaste åtalet beskriver hur herr Trump genomförde en månader lång komplott som drivit det stora lietostealet till ett val, undergräver vår demokrati och omkullkastar viljan hos folket i Georgien", heter det i uttalandet.

"De åtgärder som vidtagits av Fulton County District Attorney, tillsammans med andra statliga och federala åklagare, bekräftar den delade övertygelsen om att Americano en, inte ens presidenten, står över lagen," sa demokraterna.

"Som en nation byggd på rättsstatsprincipen uppmanar vi herr Trump, hans anhängare och hans kritiker att tillåta den rättsliga processen att fortsätta utan inblandning utifrån."

Och mangan

Warranter utfärdade för Trump och hans medkonspiratörer, som har fram till fredagen den 25 augusti på sig att kapitulera

Fulton County distriktsåklagare Fani Willis talar under en presskonferens i Fulton County Government Building den 14 augusti 2023 i Atlanta, Georgia.

Joe Raedle | Getty bilder

Fulton County distriktsåklagare Fani Willis gav före detta presidenten Donald Trump och hans medkonspiratörer fram till kl. 12.00 fredagen den 25 augusti för att överlämna sig till myndigheterna i Georgien.

Warranter har utfärdats för deras arrestering, tillade Willis.

"Jag vill pröva honom och vara respektfull för våra suveräna stater", fortsatte Willis, "med ett rättegångsdatum inom sex månader."

Rohan Goswami

Konspiratörer "vägrade acceptera att Trump förlorade"

USA:s president Donald Trump tittar på efter att ha talat under valnatten i Vita husets östra rum i Washington, DC, tidigt den 4 november 2020.

Mandel Ngan | AFP | Getty bilder

Åtalet mot Trump och hans medåtalade inleds med att notera att den konspiration som beskrivs i dokumentet sattes igång efter att de påstådda konspiratörerna "vägrade att acceptera att Trump förlorade" mot president Joe Biden i Georgien 2020.

"Den åtalade Donald John Trump förlorade USA:s presidentval som hölls den 3 november 2020. En av delstaterna han förlorade var Georgien", står det i åtalet.

"Trump och de andra åtalade åtalade i detta åtal vägrade acceptera att Trump förlorade, och de gick medvetet och medvetet med i en konspiration för att olagligt ändra valresultatet till förmån för Trump", stod det i åtalet.

"Denna konspirationen innehöll en gemensam plan och syfte att begå två eller flera utpressningshandlingar i Fulton County, Georgia, någon annanstans i staten Georgia och i andra stater."

Och mangan

Vem är Mark Meadows?

Den tidigare representanten Mark Meadows, R-N.C., talar under ett forum om hus- och GOP-konferensens regler för den 118:e kongressen, på FreedomWorks kontor i Washington, D.C., måndagen den 14 november 2022.

Tom Williams | Cq-roll Call, Inc. | Getty bilder

Meadows är en före detta amerikansk kongressledamot från North Carolina som hoppade av den rollen för att bli Trumps Vita husets stabschef för sitt sista år i ämbetet.

Meadows deltog i det numera ökända telefonsamtalet den 2 januari 2021 där Trump pressade Georgias utrikesminister Brad Raffensperger att "hitta" honom tillräckligt med röster för att vända hans förlust mot Biden i delstaten.

Han var också involverad i andra ansträngningar för att försöka behålla Trump i ämbetet efter hans nederlag. Hans agerande på dagen för upploppet i Capitol den 6 januari – när Trumps allierade översvämmade honom med desperata texter – spelade en stor roll i en utskottsutredning i parlamentet om störningen av överföringen av presidentens makt.

Kevin Breuninger

30 oåterkallade medkonspiratörer i Georgia-fallet, inklusive 13 uppenbara falska väljare

Det 90 sidor långa åtalet beskriver över 160 handlingar till stöd för den påstådda konspirationen och identifierar 30 oåtala medkonspiratörer som arbetade med de åtalade för att begå de påstådda brotten.

Bland de oåterkallade medkonspiratörerna finns 13 uppenbara falska väljare, som påstås ha konspirerat den 14 december 2020 för att lämna in en falsk och bedräglig väljarintyg till en federal domare, stod det i åtalet.

"På eller ungefär den 14:e december 2020, DAVID JAMES SHAFER, SHAWN MICAH TRESHER STILL, CATHLEEN ALSTON LATHAM och oanklagade medkonspiratorer Individ 2, Individ 8, Individ 9, Individ 10, Individual 11, Individ 13, Individual , Individ 15, Individ 16, Individ 17, Individ 18, och Individ 19, vars identitet är känd av den stora juryn, försökte begå grovt brott att INGIVA FALSKA DOKUMENT, i strid med O.C.G.A. § 16-10-20.1(b)(20.1) (1), i Fulton County, Georgia, genom att i USA posta ett dokument med titeln "CERTIFICAT OF THE VOTES OF THE 2020 ELECTORS FROM GEORGIA", stod det i åtalet.

Rohan Goswami

Trump allierade sen. Lindsey Graham säger att Trump spenderar massor av kampanjpengar på advokatkostnader

Den amerikanska senatorn Lindsey Graham (R-SC) gör gester, medan han står bredvid USA:s förre president Donald Trump, under Donald Trumps kampanj slu*ta för att avslöja sitt ledarskap, i South Carolina State House i Columbia, South Carolina, USA, 28 januari 2023 .

Shannon Stapleton | Reuters

Sen. Lindsey Graham. R-S.C., sa i en intervju på Fox News på måndagen att tidigare president Donald Trumps kampanj 2024 för Vita huset spenderar mer pengar på juridiska avgifter än faktiska kampanjrelaterade föremål.

Grahams kommentarer kom före anklagelsen mot Trump i Georgien.

"Han spenderar mer pengar på advokatarvoden än vad han kandiderar till ämbetet. Den sjätte januari var jag där, jag såg det, han blev åtalad för det", sa Graham. "Det amerikanska folket kan bestämma om de vill att han ska bli president eller inte. Detta bör avgöras i valurnan, inte ett gäng liberala jurisdiktioner som försöker sätta mannen i fängelse."

Trumps politiska aktionskommitté, Save America, har spenderat över 20 miljoner dollar på advokatkostnader sedan början av året. Den kommittén har över 3 miljoner dollar till hands under andra halvan av året.

Brian Schwartz

Journalisten George Chidi, som gick in på ett hemligt möte mellan Trumps agenter, vittnade inte inför storjuryn

Den oberoende journalisten George Chidi anländer till Lewis R. Slaton Courthouse efter att ha ställts inför en väntad åtal mot USA:s förre president Donald Trump den 14 augusti 2023 i Atlanta, Georgia.

Christian Monterrosa | AFP | Getty bilder

Den oberoende journalisten George Chidi sa på sociala medier att hans vittnesmål inte behövdes före en stor juryomröstning i Fulton County i Georgia.

sa Chidiförra månadenatt han träffade en representant från Fulton County District Attorney's office och överlämnades två stämningar för att vittna inför en stor jury som övervägde åtal i 2020 års valinblandning.

Hans vittnesmål var tänkt att detaljera hur han av misstag snubblade in i ett hemligt möte med republikanska "suppleant" i Georgia Capitol den 14 december 2020. Då fick han veta att det var ett utbildningsmöte och ombads lämna.

Chidi skrev på plattformen X, tidigare känd som Twitter, vid 14-tiden. ET att han underrättades om att storjuryn får höra hans vittnesmål en dag i förtid.

Han anlände till tingshuset vid 16-tiden. ET och gav sporadiska uppdateringar om vem han såg och vad han åt medan han väntade.

—Amanda Macias

18 medåtalade åtalade tillsammans med Trump

En bild av åtalet, efter att en storjury i Georgien röstade för att åtala förre presidenten Donald Trump för flera grova brott sent på måndagskvällen i fallet med att utreda försök att störta resultatet av presidentvalet 2020, finns på Reuters Washington-kontor, D.C., USA. 15 augusti 2023.

Julio Cesar Chavez | Reuters

I åtalet nämns 18 andra personer förutom Trump som medåtalade.

De är Rudy Giuliani, John Eastman, Mark Meadows, Kenneth Chesebro, Jeffrey Clark, Jenna Ellis, Ray Smith III, Robert Cheeley, Michael Roman, David Shafer, Shawn Still, Stephen Lee, Harrison Floyd, Trevian Kutti, Sidney Powell, Cathleen Latham , Scott Hall och Misty Hampton, som också är känd som Emily Misty Hayes.

Och mangan

Rudy Giuliani säger att han "inte gjorde något fel" före åtalet

New Yorks tidigare borgmästare och tidigare personliga advokat för tidigare president Donald Trump Rudy Giuliani pratar med pressmedlemmar innan han lämnar den amerikanska distriktsdomstolen den 19 maj 2023 i Washington, DC.

Alex Wong | Getty bilder

"Jag försäkrar dig om det täcker fler åtalade... kommer inte att lämna mig utanför", sa Rudy Giuliani, tidigare Trump-advokaten och borgmästaren i New York, innan åtalet släpptes.

Tidigare insisterade han i en NBC News-intervju att han "inte gjorde något fel".

"Det är verkligen en skändning av att kalla det ett utpressningsfall," tillade Giuliani.

NBC News frågade honom tidigare om han var oroad över ett eventuellt åtal. "Jag borde inte vara det. Jag gjorde inget fel," sa Giuliani.

— Rohan Goswami

Läs Trump-åtalet från Georgias storjury

Läs hela det 92 sidor långa åtalet mot Trump och hans medåtalade här.

Och mangan

Trump kunde inte benåda sig själv om han vinner presidentposten och blir dömd i Georgien

Den tidigare amerikanska presidenten och den republikanske presidentkandidaten Donald Trump tittar på när han deltar i ALGOP Summer Meeting i Montgomery, Alabama, USA den 4 augusti 2023.

Cheney Orr | Reuters

Tidigare president Donald Trump skulle behöva vänta i minst fem år efter att ha släppts från domstolsbeordrad övervakning innan han ansökte om nåd,enligt statlig lag.

Efter en eventuell fällande dom i Georgien kan Trump få benådning från Georgia State Board of Pardons and Paroles, men först efter att domen fullföljts har eventuell villkorlig dom eller villkorlig dom och fem år förflutit.

Konstitutionen ger inte presidenten möjlighet att befria sig själva från brott mot enskilda stater.

—Amanda Macias

Clinton säger att rättssystemet fungerar när storjuryn återkommer med åtal i valutredningen

Den demokratiska amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton reagerar nära den republikanske amerikanska presidentkandidaten Donald Trump efter deras tredje och sista 2016 presidentkampanjdebatt vid UNLV i Las Vegas, Nevada, USA, den 19 oktober 2016.

Mike Blake | Reuters

Tidigare utrikesminister Hillary Clinton, som ställde upp mot tidigare presidenten Donald Trump 2016, sa att hon kände "djup sorg" när den stora juryn i Georgien returnerade 10 åtal relaterade till valinblandningen 2020.

"Detta är ett fruktansvärt ögonblick för vårt land", sa Clinton till MSNBC:s Rachel Maddow i en exklusiv intervju.

Clinton, som vid den tidpunkten inte visste att Trump namngavs i den senaste omgången av åtal, sa att det som är känt är att den tidigare presidenten "satte sig för att lura Amerikas förenta stater".

"Jag känner en stor djup sorg över att vi har en före detta president som har åtalats för så många anklagelser som gick rakt in i hjärtat av huruvida vår demokrati skulle överleva eller inte", sa Clinton och hänvisade till Trumps tre tidigare anklagelser.

Clinton sa att hennes enda tillfredsställelse i spåren av Trumps åtal är att rättssystemet fungerar.

—Amanda Macias

Trump drabbades av 13 brottspunkter i åtalet

Trump drabbades av 13 separata brottspunkter i det nya åtalet.

En bild av åtalet, efter att en storjury i Georgien röstade för att åtala förre presidenten Donald Trump för flera grova brott sent på måndagskvällen i fallet med att utreda försök att störta resultatet av presidentvalet 2020, finns på Reuters Washington-kontor, D.C., USA. 15 augusti 2023.

Julio Cesar Chavez | Reuters

Det högsta antalet var ett brott mot Georgias RICO, eller Racketeer Influenced and Corrupt Organizations, Act.

Trump anklagades också för värvning av edsbrott av en offentlig tjänsteman, konspiration att begå att utge sig för en offentlig tjänsteman, konspiration för att begå förfalskning i första graden, konspiration för att begå falska uttalanden och skrifter, och konspiration för att begå inlämnande av falska dokument.

Andra anklagelser han står inför är konspiration för att begå förfalskning i första graden, konspiration för att begå falska uttalanden och skrifter, inlämnande av falska dokument och falska uttalanden och skrifter.

Och mangan

Trumps kampanj rasar mot DA Willis innan anklagelserna offentliggjordes

Den tidigare amerikanska presidenten och presidenthoppet 2024 Donald Trump lämnar efter att ha talat på Iowa State Fair i Des Moines, Iowa, den 12 augusti 2023.

Stefani Reynolds | AFP | Getty bilder

Innan det offentliga avslöjandet av anklagelserna i Georgien släppte Trump-kampanjen ett uttalande som attackerade Fani Willis, Atlanta-åklagaren som väckte fallet, som en "rabiat partisan".

Uttalandet, som också attackerade de andra åklagarna som har väckt fall mot Trump, anklagade Willis för att "kampanja och samla in pengar på en plattform för att åtala president Trump genom dessa falska åtal."

Kampanjen lade också Willis till Trumps frekventa påstående att anklagelserna mot honom är en del av en konspiration för att spåra ur hans presidentkampanj 2024. "Kalla det valinblandning eller valmanipulation - det är ett farligt försök från den härskande klassen att undertrycka folkets val", löd uttalandet.

Trump själv har redan anklagats i ett separat federalt brottmål för att ha försökt blanda sig i de legitima resultaten av presidentvalet 2020, som han förlorade mot president Joe Biden.

Willis har varit fåmælt om sin undersökning av Trump, men i de senaste intervjuerna har hon försvarat arbetet på sitt kontor.

"Jag vägrar att misslyckas", honberättadeWall Street Journal förra månaden.

Kevin Breuninger

Trumps rättegång i Georgien skulle kunna sändas på tv

USA:s före detta president Donald Trump sitter bredvid sin advokat Todd Blanche när han åtalas inför domare Moxila A. Upadhyaya för att han orkestrerat en komplott för att försöka vända sin valförlust 2020, vid federal domstol i Washington, USA den 3 augusti 2023 i en rättssalsskiss. Längst till vänster är den amerikanska specialadvokaten Jack Smith.

Jane Rosenberg | Reuters

Medan federala domstolar till stor del förbjuder fotografering och sändning av rättsliga förfaranden, sänder domstolen i Fulton County regelbundet rättsliga förfaranden, vilket kan innebära att tidigare president Donald Trumps fall kan komma att sändas på tv.

Sändningen av Trumps rättegång skulle ge allmänheten oöverträffad tillgång till vad som kommer att bli en av de mest uppmärksammade rättegångarna i amerikansk historia.

Tidigare denna månad, kongressdemokrater, ledda av Kaliforniens rep.Adam Schiffkrävde att Trumps federala brottsrättegång skulle sändas på tv.

"Om allmänheten fullt ut ska acceptera resultatet kommer det att vara mycket viktigt för den att så direkt som möjligt bevittna hur rättegångarna genomförs, styrkan i bevisningen och vittnenas trovärdighet", skrev Schiff och 37 lagstiftare. iett brev till domaren Roslynn Mauskopf, som leder förvaltningskontoret för amerikanska domstolar.

—Amanda Macias

Trump, andra åtalade "utgjorde en kriminell organisation"

En bild av åtalet, efter att en storjury i Georgien röstade för att åtala förre presidenten Donald Trump för flera grova brott sent på måndagskvällen i fallet med att utreda försök att störta resultatet av presidentvalet 2020, finns på Reuters Washington-kontor, D.C., USA. 15 augusti 2023.

Julio Cesar Chavez | Reuters

Åtalet säger att Trump och andra åtalade "utgjorde en kriminell organisation vars medlemmar och medarbetare ägnade sig åt olika relaterade kriminella aktiviteter".

Dessa aktiviteter inkluderade "falska uttalanden och skrifter, att utge sig för offentlig tjänsteman, förfalskning, arkivering av falska dokument, påverkan av vittnen, datorstöld, datorintrång, datorintrång i privatlivet, konspiration för att bedrägera staten, handlingar som involverar stöld och mened."

Och mangan

Giuliani, Mark Meadows, Trump allierade advokater åtalas

En bild av åtalet, efter att en storjury i Georgien röstade för att åtala förre presidenten Donald Trump för flera grova brott sent på måndagskvällen i fallet med att utreda försök att störta resultatet av presidentvalet 2020, finns på Reuters Washington-kontor, D.C., USA. 15 augusti 2023.

Julio Cesar Chavez | Reuters

Trumps kampanjadvokat 2020 Rudy Giuliani och Trump Vita husets stabschef Mark Meadows åtalades tillsammans med den tidigare presidenten.

Det var även den tidigare tjänstemannen vid justitiedepartementet Jeffrey Clark, och de Trump-allierade advokaterna John Eastman och Sidney Powell, och andra Trump-kampanjtjänstemän. Jenna Ellis, en advokat som arbetade med Giuliani, åtalades också.

Och mangan

Trump samlar in pengar för 2024 års kampanj före åtal

Den republikanske presidentkandidaten och tidigare USA:s president Donald Trump talar när han kampanjar på Iowa State Fair i Des Moines, Iowa, USA den 12 augusti 2023.

Evelyn Hockstein | Reuters

Den tidigare presidenten Donald Trump fortsatte att samla in pengar inför åtalet i Georgien.

Trumps kampanj 2024 skickade ut ett insamlingsmejl medan Georgias storjury övervägde anklagelserna.

"Men gör inga misstag, så länge vi håller foten på gasen, kommer vi bara att fortsätta att SURGE invarjekritisk slagfältsstat över hela landet.Med ditt stöd kommer vi inte bara att behålla våra enorma ledningar i de viktigaste slagfältsstaterna, vi kommer att stiga ännu högre", sa Trumps team i ett insamlingsmejl tidigare på måndagen.

Detta är den senaste ansträngningen från Trump-kampanjen för att samla in pengar från den tidigare presidentens juridiska utmaningar.

Brian Schwartz

Trump står nu inför brottsanklagelser i fyra separata fall

Den republikanske presidentkandidaten och tidigare USA:s president Donald Trump talar under en demonstration på Steer N' Stein-baren på Iowa State Fair den 12 augusti 2023 i Des Moines, Iowa.

Brandon Bell | Getty bilder

Med anklagelser som lämnats tillbaka i Georgien brottas Trump nu med ett häpnadsväckande – och helt oöverträffat – fyra samtidiga brottmål.

Två federala fall mot Trump härrör från utredningar ledda av specialjurist Jack Smith, som utsågs av justitieminister Merrick Garland i november för att övervaka pågående Trump-relaterade utredningar.

Det första av Smiths fall som leder till brottsanklagelser handlar om Trumps påstådda felaktiga hantering av hemligstämplade dokument efter att ha lämnat Vita huset 2021. Det andra federala fallet är relaterat till Trumps ansträngningar att vända sin förlust mot president Joe Biden i valet 2020.

Trump har erkänt sig oskyldig i båda dessa fall och hävdar att han är offer för en konspiration från Biden-administrationen.

Trump har också tidigare erkänt sig oskyldig till brottsanklagelser på Manhattan, där han anklagas för att ha förfalskat affärsregister relaterade till tysta pengar till kvinnor som säger att de haft utomäktenskapliga affärer med honom.

Medan anklagelserna hänför sig till separata utredningar som har genomförts under loppet av många år, har alla fall lämnats in under månaderna sedan Trump lanserade sin presidentkampanj 2024.

Ingen annan amerikansk president, nuvarande eller tidigare, har någonsin åtalats för brott.

Kevin Breuninger

Vad är RICO, brottet Trump är anklagad för?

Ett dokument som kort publicerades på och sedan togs ner från den officiella domstolswebbplatsen i Fulton County, Georgia visar en lista över potentiella anklagelser om brott mot tidigare president Donald Trump, efter att ha laddats ner av Reuters kort innan domstolen tog ner dokumentet igen utan förklaring, i Atlanta , Georgia, USA 14 augusti 2023.

Julio Cesar Chavez | Reuters

RICOär en förkortning av Racketeer Influenced and Corrupt Organizations, som härrör från en handling med samma namn som går tillbaka till 1970-talet, då gängvåld och organiserad brottslighet stod i främsta rummet.

Idag, både på federal och delstatsnivå, använder åklagare RICO-handlingar för att förstärka anklagelserna mot åtalade. Det tillåter åklagare att åtala individer för brott som begåtts av eller på uppdrag av en kriminell organisation.

Det betyder inte nödvändigtvis att det måste finnas en formell kriminell organisation. Federal lag kräver bara att ett brott begås inom ett "företag" eller en grupp individer som arbetar mot ett gemensamt mål.

I Georgia, där Trump åtalades, antog lagstiftare en statlig RICO-lagår 1980som klassificerar dessa förbättringar, eller predikaten, som ett allvarligt brott. Fani Willis har implementerat RICO Act-förbättringar iett åtalmot dotterbolag till rapgruppen och skivbolaget Young Stoner Life, eller YSL, som grundades av Young Thug.

Enligt Georgias lag kan olagligt beteende inkludera alla beteenden "genom ett mönster av utpressningsverksamhet" som en anklagad använder för att förvärva eller upprätthålla "intresse i eller kontroll över alla företag, fastigheter eller personlig egendom av något slag, inklusive pengar."

— Rohan Goswami

Georgia storjuryn åtalar Trump

Den republikanske presidentkandidaten och tidigare USA:s president Donald Trump hänvisas till sitt fordon efter att ha talat på Steer N' Stein-baren på Iowa State Fair den 12 augusti 2023 i Des Moines, Iowa.

Brandon Bell | Getty bilder

En stor jury i Atlanta åtalade Trump för anklagelser relaterade till hans försök att störta resultatet av presidentvalet i Georgien 2020.

Juryn i Fulton County Superior Court hörde vittnesmål hela dagen från vittnen i fallet.

Åtalet är fjärde gången sedan mars som Trump åtalas för brott.

— Dan Mangan

Trump åtal: Här är vad som händer härnäst för fallet i Georgien (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6181

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.